Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Παντελόνια και κιλότες

Λέγονται και γράφονται πολλά για τους οπαδούς των ομάδων μας, ειδικά του ποδοσφαίρου.

Λέμε ότι έχουμε τους πιο παθιασμένους, τους πιο μάγκες οπαδούς από όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου.

Οι δικές μας ομάδες παίζουν με 12 παίκτες και άλλα τέτοια γραφικά. Όπως λεει και ο Σαλονικιός Μήτσος του Λαζόπουλου: πρώτα βάζει το γκολ ο λαός και μετά χαλαρά, σκοράρει ο παίχτης.

Άραγε, είναι όλοι οι Έλληνες οπαδοί ίδιοι; Η ποιότητα των οπαδών αντικατοπτρίζει και την εικόνα της ομάδας τους.

Ο Παοκτσής (Θεσσαλονικιός) οπαδός έχει ζήσει στο πετσί του την αδικία.
Εκπροσωπεί ένα «κίνημα» και μία ομάδα της Ελληνικής κοινωνίας κατά του - καλά στημένου - κατεστημένου των Αθηνών (όποιος αρνείται ότι υπάρχει, ή αφελής είναι ή δεν ταξίδεψε ποτέ πάνω από τα Τέμπη).

Το ποδοσφαιρικό είναι μόνο μία πτυχή της ιστορίας. Η βόρεια Ελλάδα ανήκει σε άλλη χώρα για τους διοικούντες.
Ο Παοκτσής οπαδός δεν φωνάζει στο γήπεδο μόνο για την αθλητική αδικία, αλλά και για την κοινωνική. Οι αλητείες κατά του ΠΑΟΚ είναι η αφορμή για διαμαρτυρία κατά του κατεστημένου, όχι πάντα η αιτία.

Αυτή η κατάσταση όμως έχει διαμορφώσει την ψυχοσύνθεση τον Παοκτσή οπαδού:

  • Ο Παοκτσής θέλει οι παίκτες της ομάδας να είναι επαναστάτες όπως αυτός. Γι’ αυτό ο Πάμπλο έγινε ίνδαλμα, όχι γιατί δεν περνάει μύγα από το κέντρο όταν παίζει.
  • Ο Παοκτσής θέλει οι παίκτες να παίζουν για τον δικέφαλο στο στήθος, όχι για τα λεφτά. Οι επαγγελματίες πάνε Αττική μεριά.
  • Ο Παοκτσής δεν τρωει παραμύθι. Ξέρει ποιοι είναι Παοκτσίδες και ποιοι όχι. Ξέρει ποιοι φοράνε ασπρόμαυρα κάτω από τα πράσινα.
  • Ο Παοκτσής χαλιέται όταν οι παίχτες βουτάνε στην μεγάλη περιοχή ή όταν τους ακουμπούν και πέφτουν σαν κεραυνοβολημένοι.
    Σε άλλες ομάδες αυτό είναι μέρος της προπόνησης. Είναι κρίμα που ταλέντα σαν τον Ντιογκούλη μαθαίνουν να παίζουν έτσι και μετά πάνε σε ομάδες του εξωτερικού και τους αρχίζουν εντατικά μαθήματα ποδοσφαιρικής παιδείας.
  • Ο Παοκτσής σιχαίνεται τα καραγκιοζιλίκια. Ο Τζόρτζεβιτς είναι μεγάλος παίχτης, αλλά δείτε πως κατάντησε να κάνει τον καραγκιόζη για να πάρει μια θέση για σύνταξη.
  • Ο Παοκτσής προτιμά να χάσει και να φοράει παντελόνια, παρά να κερδίσει και να βάλει κιλότα. Με ξένα αρχ...α τζάμπα μάγκας είσαι.

...

Αυτή είναι η ποιότητα του Παοκτσή οπαδού, αυτή είναι και η ποιότητα αυτής της ομάδας.

Ο δικέφαλος αετός έχει κλειστά τα φτερά του σε εκδήλωση θρήνου για την άλωση. Εγώ λεω σε εκδήλωση θρήνου για αυτούς που χώρισαν την Ελλάδα στην μέση.

Φιλικά
New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου