Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ποδόσφαιρο, πολιτεία και πολιτικοί

Διανύουμε ημέρες προεκλογικής εκστρατείας με τις εθνικές εκλογές σε βάθος χρόνου τριών εβδομάδων. Δεν θα αναφερθώ στον ρόλο της πολιτείας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μιας και τα πράγματα είναι γνωστά σε όλους.

Για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος στις απόψεις μου, πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτεία δεν έχει καμιά δουλειά να επεμβαίνει στα εσωτερικά των ΠΑΕ με οποιοδήποτε τρόπο.

Ειδικότερα: Κανένας πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει λεφτά του δημοσίου για να βοηθήσει ανώνυμες εταιρίες. Καμία. Χρεώθηκες κύριε πρόεδρε της ομάδας και κινδυνεύει να πέσει η ομάδα σου β’ εθνική; Να πέσει όσο και να κλαινε οι φίλαθλοι. Δεν έχουν καμία υποχρέωση οι πολίτες της χώρας να πληρώσουν τα σπασμένα. Και μην ακούσω ότι είναι για καλό του αθλητισμού, γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι το μόνο άθλημα, ούτε η α’ εθνική είναι η μόνη κατηγορία που παίζεται μπάλα.

Η μόνη εξαίρεση που δέχομαι σ’ αυτόν τον κανόνα είναι όταν τα χρέη έχουν δημιουργηθεί με την ανοχή ή συμμετοχή πολιτικών. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που πρέπει να κάνει η πολιτεία, είναι να οδηγήσει τους υπαίτιους στην δικαιοσύνη.

Αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα και τα πράγματα δεν δουλεύουν έτσι, οι πολιτικοί έχουν επενέβη με διάφορα νομοσχέδια και «έσωσαν» στην κυριολεξία ομάδες που ήταν στο χείλος του γκρεμού.

....................
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν σαφής όταν έλεγε τις προάλλες στην συνέντευξη τύπου, ότι η ομάδα δεν θέλει χάρες από κανέναν. Θέλει να πληρώσει ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρωστάει και να τελειώνει. Καθαρά και σταράτα λόγια. Και αυτό γιατί εκείνοι που έφτιαξαν τα χρέη δεν ήταν μόνοι, ούτε λειτουργούσαν ως ΠΑΟΚ. Μια κίνηση που, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ζαγοράκης την εννοεί και δεν ήταν επικοινωνιακό τρικ, με κάνει διπλά περήφανο για αυτήν την ομάδα.
Μέχρι πρότινος, είναι δεδομένη η απροθυμία (ανικανότητα;) κάποιων πολιτικών να βοηθήσουν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο θέμα των χρεών. Οι πολιτικοί όμως όση δύναμη τους δίνει η καρέκλα τους, τόσο αδύναμοι είναι όταν η εξουσία τους είναι υπό διαπραγμάτευση κάθε τέσσερα χρόνια και η καρέκλα τρίζει.

....................
Ερωτώ λοιπόν τον κάθε Παοκτσή να μου πει με το χέρι στην καρδιά:

- Πρέπει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να χρησιμοποιήσει την δύναμη του λαού της για να πιέσει υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές;


Δεν μιλάω για χειραφέτηση του λαού και εκβιασμό πολιτικών. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και εκτός αρχών της Παοκτσήδικης ιδέας. Μιλάω για μια πίεση σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, ώστε να της φερθούν ισότιμα με τις άλλες ομάδες.

- Πρέπει ο λαός να χρησιμοποιήσει την δύναμη του και να γυρίσει την πλάτη σε υποψηφίους που αποδεδειγμένα δεν βοήθησαν την ομάδα;

Δεν μιλάω να μην ψηφίσουμε τον τάδε ή δείνα υποψήφιο υπουργό γιατί δεν είναι ΠΑΟΚτσής. Μακριά από τέτοιες συμπεριφορές. Εννοώ να μην υποστηριχτούν υποψήφιοι που προορίζονται για κυβερνητικές θέσεις στο υπουργείο αθλητισμού ή κοντά σε αυτό και οι οποίοι αποδεδειγμένα γύρισαν την πλάτη στα δίκαια αιτήματα της ομάδος.

...................

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Βεβαία η αρχή αυτή απευθύνεται σε πολίτες ως πολιτικά όντα και όχι σε χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές των όπως αυτή του πολίτη-φίλαθλου.

Αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι όταν βλέπει τον νόμο να ευνοεί μόνο ένα ποδοσφαιρικό κομμάτι της χώρας, δεν αισθάνεται πολίτης ελάσσονος σημασίας και δυναμικότητας;

Η πολιτεία έχει μοναδικό καθήκον να υπερασπίζεται το αίσθημα της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και ισονομίας σε όλους τους πολίτες της έστω και αν αυτό εκφράζεται σε λιγότερο σημαντικές εκδηλώσεις δημοκρατίας όπως αυτή του αθλητισμού.

...........................
Φιλικά
New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com
Facebook: NewYorkerPAOK
PAOKMania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου