Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η ψυχολογία του νικητή και του φοβισμένου

Καταρχήν ας καταλάβουμε ότι για την ήττα από τον γαύρο την Κυριακή δεν ευθύνεται αποκλειστικά ούτε ο προπονητής ούτε συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές. Δεν φταιει το σύστημα ή η απόδοση κάποιων παικτών, όσο χάλια και να ήταν.

Στο ποδόσφαιρο, όπως σε όλα τα αθλήματα, πέρα από την εμπειρία των παικτών, το ταλέντο και την τεχνική υπάρχει ένας μεγαλύτερος παράγοντας που ξεχωρίζει τον νικητή από τον ηττημένο:

- Η ψυχολογία.
Η ψυχολογία του νικητή και του φοβισμένου.

Υπάρχουν δύο είδη φόβου: ο φόβος μην χάσεις και ο φόβος μην δεν κερδίσεις.

Ο ποδοσφαιριστής που αισθάνεται φόβο, όσο ταλέντο και να έχει θα κάνει λάθη. Δεν έχει καθαρό μυαλό, δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του.

Και αυτό φάνηκε καθαρά χθες αλλά και από την αρχή της χρονιάς. Η ομάδα παίζει φοβισμένα. Οι παίκτες φοβούνται την ήττα, την μη επιτυχία. Μην μπερδεύουμε την συμπεριφορά αυτή με το άγχος της νίκης. Αυτό το έχεις όταν το ρολόι δείχνει 85’. Εδώ μιλάμε για φόβο από την αρχή του αγώνα.

Όταν ξεκινάει το παιχνίδι, ειδικά μέσα στην τούμπα, η ομάδα φοβάται μην δεν κερδίσει. Χθες μετά το γκολ στο 10’ λεπτό, όλοι περιμέναμε να φύγει αυτός ο φόβος και να αντικατασταθεί με την ψυχολογία του ανώτερου. Δεν έγινε και κάναμε τρία λάθη εκ των οπίων τα δύο γίνανε γκολ. Αν είχαμε ψυχολογία χθες θα τους πατούσαμε γιατί παίξαμε πολύ καλύτερα.

..............................

Η ομάδα δεν έχει ανάγκη αλλαγής προπονητή. Ούτε συστήματος. Με αυτούς τους παίχτες αυτό το σύστημα παίζεις. Αυτά είναι τα οικονομικά μας. Μερικοί παίκτες πρέπει να φύγουν αλλά ούτε αυτό θα μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα χρειάζεται ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗ. Αυτή που είχαν χθες οι παίκτες και ο προπονητής του γαύρου που χτύπησαν το παιχνίδι όταν το πιστέψανε,
Και το πιστέψανε γιατί μας είδαν φοβισμένους. Σαν το σκυλί που μυρίζεται την αδρεναλίνη στο κορμί του άλλου και αντί να το βάλει στα πόδια, ορμάει.
Εμείς παίξαμε μπάλα όσο νιώσαμε ανώτεροι του αντιπάλου. Αλλά για πολύ λίγο. Αυτοί όμως, νιώθουν έτσι πριν ακόμα μπουν στο γήπεδο. Η παράγκα τους έχει γαλουχήσει έτσι.

Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για μας. Ούτε οι δυνατότητες των παικτών μας, έναντι των ακριβοπληρωμένων αντιπάλων. Ο ΠΑΟΚ έχει σχίσει τον γαύρο με λιγότερο καλύτερους παίκτες, με το ένα τρίτο της αξίας των σημερινών. Εκείνοι όμως είχαν ψυχολογία νικητή. Παίρνανε το σκυλί στο κυνήγι, δεν έτρεχαν να κρυφτούν.

Χθες βλέπαμε παίκτες να φοβούνται να κρατήσουν την μπάλα. Επιθετικό να βγαίνει στην κόντρα και αντί να τρέξει την μπάλα στην μεγάλη περιοχή, να ψάχνει να την πασάρει. Αμυντικοί που διώχνουν τυφλά την μπάλα από την περιοχή και όπου πάει.

..............................

Ο Ζαγοράκης έχει την ψυχολογία του νικητή μέσα του. Πρέπει να την μεταφέρει στην ομάδα. Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει να φύγει. Δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ.

Όποιος δεν μπορεί να πάρει δύναμη από αυτόν τον κόσμο μέσα στο καμίνι, να φύγει. Δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ.

Όποιος μπορεί να καταλάβει την ιστορία αυτής της ομάδας και μέσα από αυτή αντλήσει το μέταλλο του νικητή, να μείνει και να μας χαρίσει μεγάλες στιγμές.
Αυτή η ομάδα δεν έγινε μεγάλη μόνο από τα ταλέντα που φόρεσαν την φανέλα της. Έγινε γιατί προέβαλε ψυχή ενάντια στα λεφτά και το παρασκήνιο των άλλων.

Δεν με πειράζει η ήττα. Με πειράζει που κάποιοι την φοβούνται.
Δεν με νοιάζει η νίκη. Με νοιάζει να βλέπω νικητές.


...........................
Φιλικά
New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com
Facebook: NewYorkerPAOK
PAOKMania


1 σχόλιο:

  1. Αδερφέ ανακάλυψα πριν λίγο καιρό τα άρθρα σου και από το πρώτο κείμενο που διάβασα κατάλαβα την έφεσή σου όχι μόνο στην καλή σύνταξη των γραφομένων σου, πολύ περισσότερο διέκρινα και εκτίμησα την σφαιρική, μεστή και συγχρόνως ανάλαφρη ματιά με την οποία παρατηρείς και εκφράζεις τις σκέψεις σου στα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι. Διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση σχεδόν όλα τα άρθρα σου. Μην εκλάβεις ως κολακευτικό το σχόλιό μου αυτό. Απλούστατα ένοιωσα την ανάγκη να επιβραβεύσω την προσπάθεια αλλά και το ταλέντο σου. Δεν ξέρω ειλικρινά αν είναι φαινόμενο των "καιρών" μας ή προϋπήρχε η τάση των ανθρώπων να σχολιάζουν κατά κόρων μόνο τα "αρνητικά", εγώ είμαι πεπεισμένος οτι πρέπει να σχολιάζουμε εξίσου και τα "θετικά" που παρατηρούμε. Είναι πολύ σπουδαίο. Σου εύχομαι πάντα να έχεις υγεία και καθαρό νου.
    Σ΄ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή