Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ξέρει ο Ζήσης

Ξέρει ο Ζήσης!

Το έχω διαβάσει εκατοντάδες φορές στο φόρουμ, εκεί όπου τα ΠΑΟΚια συζητάμε τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας.

Ποιους θέλουμε, ποιους δεν θέλουμε, ποιοι πρέπει να μείνουν, ποιοι να φύγουν, ποιους να δώσουμε, ποιους να πάρουμε. Ο καθένας έχει την άποψη του και σωστή η λάθος αιτιολογία εκάστοτε.


Μετά όμως τις αναλύσεις, τα στατιστικά, την προϊστορία παικτών και τα τοιαύτα, μία κουβέντα κλείνει την κάθε δημοσίευση:

Ξέρει ο Ζήσης!

Τρεις μικρές λεξούλες που όμως περιγράφουν με απλότητα και έναν τόνο λαϊκής σοφίας, το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στον ΠΑΟΚ.

Βέβαια η λέξη Ζήσης περιλαμβάνει Ζήση, Ζαγοράκη, Φερνάντο και άλλους (Γεωργιάδη). Περιλαμβάνει την σημερινή διοίκηση της ομάδας. Τέτοια εμπιστοσύνη σε διοικούντες είχε πολλά χρόνια να δει η ομάδα.

Δεν θα γράψω για το τι σημαίνουν αυτοί οι άνθρωποι για τον ΠΑΟΚ και το τι έχουν προσφέρει, έχουν γραφτεί πολλά. Θα κάνω όμως μία σύγκριση της ψυχολογίας των φιλάθλων των «μεγάλων» ομάδων του πρωταθλήματος.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ μάτωσαν οικονομικά την χρονιά που πέρασε για να δώσουν πνοή στην ομάδα. Είναι τέτοια η τρέλα τους που διάβασα στο φόρουμ κάποιον να λεει: «Βγάλτε τα διαρκείας γρήγορα, πριν φαμε αυτά που έχουμε μαζέψει». Τα ΠΑΟΚια, μαζεύουν λεφτά για να τα ρίξουν σε διαρκείας, ΑΜΚ για να βοηθήσουν την ομάδα και οι τρελογιατροί σχίζουν διπλώματα αβέρτα.

Οι φίλαθλοι παρακολουθούν τις μεταγραφικές κινήσεις της διοίκησης και καταλαβαίνουν ότι βλέπουν ένα έργο γραμμένο τρία χρόνια πριν. Όλα υπολογισμένα ήταν με το νι και με το σίγμα. Μεταγραφές ουσίας - μία εξ αυτών και αεροδρομίου (πήρες το αεροδρόμιο από τον Ρωμιό, του πήρες την ψυχή). Ένας απίστευτος σχεδιασμός που σπανίζει αφάνταστα στην ποδοσφαιρική – και όχι μόνο - Ελλάδα. Για φαντάσου τώρα να είχαμε και κανα Βγενό τι θα γινότανε.

Περηφάνια....

Αυτό το αίσθημα μόνο περιγράφει την κατάσταση στους φιλάθλους της ομάδας. Τα ΠΑΟΚια πάντα ήταν περήφανα για την ομάδα, αλλά τώρα είναι διαφορετικά.
Είναι σαν τον σαραντάρη τον παντρεμένο που είναι μεν περήφανος για την γυναίκα του και τι γυναικάρα που είναι στα τριανταφεύγα της, αλλά όταν βγάζει το εικοσιτριάχρονο τσάρκα παραλία και το χαλβαδιάζουν όλοι, φουσκώνει σαν την γαλοπούλα.

Ποιος άλλος φίλαθλος μπορεί να πει το ίδιο;

Οι φίλαθλοι του λαγού;
Τέτοιο ξεφτιλίκι δεν έχω ξαναδεί. Η ομάδα να παίζει το μέλλον μιας χρονιάς και το γήπεδο να έχει μόνο 6000-7000 κόσμο. Αυτοί ακόμα ψάχνονται να βρουν τι φταιει και δεν παίρνουν πρωτάθλημα ούτε με μέσο.
Έχουν σπάσει τις βιβλιοθήκες να βρουν βιβλία με θέμα την «Εφαρμοσμένη πολυμετοχικότητα».
Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε: με τον ήλιο τα βάζω με τον ήλιο τα βγάζω.
Φύγε εσύ έλα εσύ έχουν γίνει. Τέτοια μετατόπιση διοικητικού προσωπικού είναι άξιο έρευνας.
Α ρε Βγενό. Έλα στον ΠΑΟΚ να γίνεις μάγκας..

Οι φίλαθλοι του θρήνου;
Αυτοί βάλαν μπεμπιλίνα και δεν κράξανε τον Κόκκαλη στο τελευταίο παιχνίδι γιατί τους απείλησε ότι θα φύγει. Και ξέρουν πολύ καλά ότι άμα τους φύγει θα ξαναδούν πρωτάθλημα του τέτοιου ανήμερα .
Αυτοί κάνουν μεταγραφές στις εφημερίδες μόνο. Έχουν πάρει καμιά δεκαριά στα λόγια. Δεν κατάλαβαν ακόμα ότι ο πρόεδρος τους έχει καβουρομάνες στις τσέπες του;
Θα πάνε και αυτοί στο αεροδρόμιο μια φορά. Πάντα πάνε. Και μετά δεν ξαναπάνε γιατί στις πτήσεις για Ευρώπη δεν σερβίρουν σουβλάκια στην πίτα και το ταξίδι είναι μακρύ.

Τα χανούμια;
Αυτοί γενικώς ψάχνονται. Ο Νικολαίδης νόμιζε ότι τα αβγά τα θερίζουνε. Εμ δεν είναι όλοι Ζαγοράδηκες ρε φίλε. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κώλους. Θέλει πνευμόνια η διοίκηση μιας ομάδας. Άμα χρεώνεις την ομάδα για να κάνεις πρωταθλητισμό δεν πας μακριά. Τώρα παρακαλάν τον «τίγρη» να γυρίσει να πάρει παίχτες του «πρίγκιπα» που κοντεύει να γίνει βάτραχος και απειλεί να φύγει.


Αυτές είναι οι διαφορές των άλλων ομάδων με τον ΠΑΟΚ.
Φερνάντο μπορούν να βρουν αλλά δεν έχουν Ζαγοράκη και Ζήση.

Και πάνω από όλα;

  • Δεν έχουν μάγκα λαό που να γεμίζει την τούμπα μετά από τρεις απανωτές ήττες εντός και να αναγνωρίζει το έργο αυτών των ανθρώπων.
  • Δεν έχουν μάγκα λαό που καταλαβαίνει ότι ο Γκαγκάτσης είναι απαραίτητος αλλά απαιτεί 50-50, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
  • Δεν έχουν μάγκα λαό που δεν θέλει να πάει αεροδρόμιο γιατί καταλαβαίνει τι χρειάζεται η ομάδα αγωνιστικά και όχι για εντυπωσιασμό.
  • Και στο φινάλε, δεν έχουν μάγκα λαό που να βγάζει Ζήσηδες και Ζαγοράκηδες.

Άμα ποτέ νιώσουν τι σημαίνει «Ξέρει ο Ζήσης...» και μετά θα καταλάβουν τι σημαίνει είμαι περήφανος για την ομάδα μου.

Φιλικά
New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com


1 σχόλιο:

  1. sostos aderfe ........ simfono apolita mazi sou..... episis m' aresei o aplos kai perigrafikos logos pou xrisimopoieis ......
    an oloi skeftoun san esena o PAOK mas tha paei arketa psilotera (stin zoi mou den antexo tin grinia kai tin mirla) pou apo ayti exoume arketi stis kerkides mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή