Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ήρωες και επαγγελματίες του ποδοσφαίρου

Υπάρχει ένα παράδοξο στην σχέση μεταξύ του επαγγελματία ποδοσφαιριστή και του Έλληνα φιλάθλου.

Οι ποδοσφαιριστές τιμούνται και επευφημούνται σαν ήρωες εντός και εκτός γηπέδου, και κόσμο επιδίδεται σε σκηνές λατρείας και - μερικές φορές – παραφροσύνης προς στο πρόσωπο τους.

Αν όμως επιχειρήσουμε να ξεχωρίσουμε τους ρόλους, να αφαιρέσουμε την αίγλη από τον ποδοσφαιριστή και δούμε καθαρά και μόνο τον επαγγελματία θα καταλήξουμε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σημείωση: Η αναφορά γίνεται κυρίως για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Super League αλλά τα περισσότερα ισχύουν και για ποδοσφαιριστές μικρότερων κατηγοριών.
....

Οι απολαβές ενός μέσης αξίας ποδοσφαιριστή κυμαίνονται από 100.000-400.000 ευρώ τον χρόνο (μέσος όρος 250.000). Τις περισσότερες φορές η μετακίνηση από εργοδότη σε εργοδότη, επιφέρει και ένα επιπλέον ποσό ως bonus.


Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος των απολαβών του μέσου Έλληνα είναι 15.000 ευρώ τον χρόνο, οι 250.000 ευρώ είναι όσα θα κάνει σε 17 χρόνια εργασίας. Αν υποθέσουμε ότι ο ποδοσφαιριστής δουλεύει σε μέσο όρο τα 12 χρόνια, θα βγάλει όσα ένας απλός θνητός θα βγάλει σε 200 χρόνια.

Διακόσια (ολογράφως) χρόνια.
Για να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό:

- Ο μέσος ποδοσφαιριστής δουλεύει 3 χρόνια και κάνει όσα εμείς θα κάνουμε όλη μας την ζωή.

...

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Προς αποφυγή προσωπολατρίας.

Διανύουμε ημέρες μεταγραφών και ακούγονται πολλά για διάφορους ποδοσφαιριστές, αστρονομικά χρηματικά νούμερα, οπαδιλίκι και άλλα.
  • Όταν το ματς τελειώσει, ο φίλαθλος θα πάει πίσω στο δυάρι του και ο ποδοσφαιριστής στην μεζονέτα του.
  • Ο ποδοσφαιριστής είναι εκατομμυριούχος, ο φίλαθλος μεροκαματιάρης, ίσως και άνεργος.
  • Ο ποδοσφαιριστής δεν φοβάται μην κλείσει η επιχείρηση του και μείνει από δουλειά. Και άμα η ομάδα πέσει και κατηγορία, την κάνει κιόλας μην πέσει η αξία του.
...
Ας πάψουμε να κάνουμε ήρωες όλους όσους φοράνε την φανέλα του ΠΑΟΚ. Το 90% από αυτούς απλά βγάζουν τα εκατομμύρια τους και όταν φύγουν θα λένε ότι κάποτε έπαιζα για μια ομάδα με τρελούς φιλάθλους, αλλά ως εκεί.

Ήρωες είναι πολλοί λίγοι ποδοσφαιριστές και αυτοί όσα και να κάνουν χαλάλι τους. Οι αξίες δεν μετριούνται σε λεφτά. Αν και οι περισσότεροι ήρωες του ΠΑΟΚ κάνανε και κάνουνε ψίχουλα μπροστά στα νούμερα που κάνουν οι τωρινοί.

Στο γήπεδο ένας ήρωας υπάρχει μόνο.

Έχει δύο κεφάλια αλλά δεν έχει τσέπες.
Δεν έχει μεζονέτες. ‘Ένα παλιό γήπεδο έχει μόνο και τώρα στα γεράματα κάποιοι άλλοι ήρωες του χτίζουν και προπονητήριο.

Ήρωας είναι ο λαός του ΠΑΟΚ που ευρώ-ευρώ τα μαζεύει για να τα δώσει εκεί που λατρεύει χωρίς να περιμένει τίποτα ως επιστροφή.

Φιλικά

New Yorker
newyorker4paok.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου